Author's photo
Anonymní autor
matematika - sš

Dopočítávání stran a podobnost

Dobrý den, prosím, zadání od paní učitelky o shodnosti. Máme dopočítat strany a určit podobnost. Už jsem z toho jelen. Poradíte někdo, prosím? Počítá se k tak, že dám stranu p/a? Pak r/b? A následně o/c? Děkuji moc

Přílohy:
Question image
2 odpovědí
Je to tak! Nejdřív si ujaníte, které strany si odpovídají, zde je to značeno barevně, potom se můžete dívat na poměr odpovídajících si stran. Tedy p/a=3/7 Vám říká, že PRO je 3/7-krát větší než ABC (a mají stejný ,,tvar”, protože jsou podobné). Díky podobnosti Vám musí vyjít stejný poměr, když se podíváte na kteroukoli jinou dvojici odpovídajících si stran, tedy máte k dispozici rovnost 3/7 = 2/b, která dává b*3/7 = 2 —> b = 14/3, a dále rovnost 3/7 = o/4 —> o = 4*3/7 = 12/7.
Komentáře:
Anonymní autor
My jsme nedostali zadání žádné, jen malá si je tak barevně naznačila. Moc jsme tedy z vašeho psaní nepochopili poměr podobnosti značené písmenem k. Když vypočítáme hodnoty strany b, je to 4,67 a když vypočteme stranu o, tak vychází 1,71. Jsou si tedy trojuhelníky podobné nebo ne? Nevíme jak ten zápis udělat.
Edward Y.
Pokud jsou trojúhelníky podobné, pak poměr podobnosti je to 3/7, chcete-li 3:7. Pak můžete dopočítat strany tak jak správně píšete. Opakuji, že podobnost je předpoklad, pokud nevíme, že si jsou podobné, pak nevíme nic, kromě již zadaných délek stran.
Vlastně ten příklad měl být zadán takto :
Dopočtěte zbývající délky stran tak ABY TROJÚHELNÍKY BYLY PODOBNÉ.
To je naprosto jednoznačné a nejdůležitější, ale není to tak zadáno, jen dopočtěte strany a podobnost (která ovšem nemusí nutně nastat, když se doplní strany ad hoc aby splňovaly trojúhelníkovou nerovnost, což je také svého druhu výpočet a pak mohou ale i nemusí být podobné), chybí tam to MUSÍ BÝT PODOBNÉ, nebo dopočíst strany tak ABY NASTALA PODOBNOST
Komentáře:
Anonymní autor
Dobrý večer, bohužel jsme nedostali zápis žádný. Jen počítají podobnost, tak nás napadlo, že tu a když neznáme strany, tak dopočítat i ty. Nevíme jak napsat výsledek.