Neudělal/a jsem didaktický test z angličtiny… co teď?

Neudělal/a jsem didaktický test z angličtiny… co teď?

Publikováno: 15. 6. 2024 Autor: Petra K.

Didaktický test mi utekl o několik bodů a musím ho opakovat v září. Celé prázdniny jsou zkažené, blbá angličtina, po střední už ji nechci ani slyšet ...“ Zní ti to povědomě?

Hlavně nepanikař, určitě nejsi jediný, komu to nevyšlo. Podle statistik CERMATu u didaktických testů letos na jaře neuspělo 5,9 % maturantů.

Pokud chceš mít maturitu uzavřenou, nezbývá ti teď nic jiného než se dobře připravit na podzimní termín. Prázdniny si pochopitelně angličtinou kazit nechceš, ale bojíš se, že nic jiného ti nezbyde. Pravda je, že nad angličtinou nemusíš trávit hodiny a hodiny, abys úspěšně zvládl didaktický test. V tomto článku ti představím strategii k procvičování a učení, která ti zajistí, že nad přípravou nestrávíš více času, než je potřeba.

​Zjisti, co ti dělá největší problém

Jako první musíš zjistit, kde jsou tvoje slabiny – je to poslech, čtení, nebo gramatika? Prvním krokem k úspěšné přípravě je identifikovat, co přesně ti dělá problém. Projdi si svůj letošní didaktický test. Kde jsi ztratil/a nejvíc bodů? A kolik jich bylo? Pojďme si rozebrat další kroky:

Nejde mi poslech

Projdi si poslechové testy z minulých let. Pokud máš pocit, že nerozumíš vůbec ničemu, zkus jednodušší poslechy na internetu. Státní angličtina je na úrovni B1, zkus tedy poslechy o úroveň nižší – A2. Např. na stránkách British Council v sekci “Listening” najdeš poslechy různé úrovně na nejčastější témata a k nim i různá cvičení, která si určitě projdi - je to ta nejlepší zpětná vazba pro tebe jak ověřit, zda-li poslechu opravdu rozumíš. Ve volném čase si můžeš přepnout svůj rozkoukaný seriál na Netflixu z českého dabingu do angličtiny jako extra procvičování porozumění.

Nejde mi čtení (porozumění textu)

Texty v didaktickém testu jsou poměrně dlouhé a je jich hodně, a jejich čtení je časově náročné. Jakmile se v nějakém textu zamotáš, je těžké se pak znovu zorientovat. Největší chybou, kterou většina dělá je, že si texty nejprve přečtou a až poté se podívají na otázky. Ke čtení si určitě vezmi zvýrazňovač, přečti si nadpis textu, očima ho rychle projeď, jen abys měl/a tušení o čem asi text je, a hned jdi na první otázku. Zvýrazňovačem si označ, co je podstatné, a zkus se zamyslet, co máš v textu hledat. Je to nějaké místo, činnost, číslo, …? Po přečtení první otázky se pusť do textu. Výhodou je, že pořadí otázek se shoduje s pořadím odpovědí v textu. Tedy odpověď na první otázku bude někde ze začátku textu, na druhou bude dál, ... A odpověď na poslední otázku bude ke konci textu. Jakmile najdeš v textu klíčová slova, která by ti pomohla zodovědět první otázku, zvýrazňuj. Pokud odpověď nenajdeš, nevzdávej to. Otázku přeskoč a jdi na další. Zároveň platí, že se nestrhávají body za špatné odpovědi, takže při nejhorším tipuj – nikdy nenechávej odpověď prázdnou.

Nejde mi gramatika

Co konkrétně ti dělá problém? Máš malou slovní zásobu, pleteš si minulý a budoucí čas, nebo ti dělají problém zájmena? Podívej se na svůj didaktický test a zjisti, co jsi měl/a špatně – a na tu část gramatiky se zaměř. Projdi si svoji starou učebnici angličtiny, kde jsou vysvětlené různé gramatické jevy, koukni na YouTube, nebo si najdi šikovného lektora, který ti gramatiku vysvětlí. Ve volném čase zkus přelouskat svou oblíbenou knížku nebo seriál v angličtině – to ti pomůže angličtinu takzvaně naposlouchat. Tím si zlepšíš i cit pro její zvukovou stránku. Pomůže ti to poznat, jestli tvoje odpověď, když si ji v hlavě zkusíš říct, zní dobře, nebo jestli vyloženě tahá za uši.

Nejde mi nic

Nezoufej, něco ti určitě jde. Jen musíš zjistit co.  K úspěšnému zvládnutí didaktického testu z angličtiny ti stačí 44% bodů, což je 44 bodů, které popravdě můžeš nasbírat docela snadno. Zjisti, která cvičení ti nejvíce jdou – jsou to poslechová cvičení, pravda nebo lež, nebo například přiřazování lidí k inzerátům? Na to se zaměř a tím i začni. Ale pozor, nesázej vše na jednu kartu! Určitě si procházej i ostatní, náročnější cvičení.

Mám problém s časem

Časový limit na test je 100 minut – 40 minut poslech a 60 minut čtení. U poslechu se musíš přesně držet pořadí cvičení, nicméně u čtení nemusíš. Zjisti, ve kterých cvičeních soustavně získáváš nejvíce bodů, a těmi začni. Test si srovnej od cvičení, která ti jdou nejlépe, po ta, která ti jdou nejméně. Odpovědi si do testového archu zaznamenávej průběžně, aby se ti nestalo, že se na konci začteš a zadavatel tě najednou vyruší s tím, že za minutu testy sbírá.


No a pokud se cítíš úplně ztracený/á a nevíš, jak začít, nejlepší bude najít někoho, kdo ti s přípravou pomůže – ať už kamaráda, bývalého učitele, nebo si najdeš někoho na doučování. Důležité je nevěšet hlavu a neztrácet naději, poučit se ze svých chyb a v září všem dokázat, že na to máš.

Přeji ti hodně úspěchu při učení. Hlavně přípravu nepodceň a nezapomínej na odpočinek – všechno dopadne dobře!