Author's photo
Anonymní autor
matematika

Snažila jsem se to vypočítat ale nevyšlo mi to.

Slečna Kapustová prodávala v tržnici zeleninu. Včera nabízela dva druhy květáku - velký květák za 25Kč, malý byl za 15 Kč. Prodala 8 beden po 20 hlávkách a utržila celkem 3270 Kč. Kolik velkých a kolik malých květáků prodala?
Rovnicí jen x.

5 odpovědí
Celkem se prodalo 20 x 8 = 160 hlávek. Počet velkých květáků označíme X a počet malých květáků 160-X. Vynásobíme tyto počty jejich cenou a dáme do rovnice s výdělkem. Výsledek je 87 velkých květáků a 73 malých květáků :)
Přílohy:
Answer image
Komentáře:
Anonymní autor
Děkuji vám
avatar
Anonymní autor
Přílohy:
Answer image
Zkuste se kouknout na tohle řešení a pokud by to z toho nebylo jasné, tak klidně dejte vědět.
Přílohy:
Answer image
Komentáře:
Anonymní autor
Děkuji vám
Anonymní autor
A nešlo by to vypočítat jen x
Tomáš B.
Ano určitě by to šlo. Proměnná Y by se dala nahradit tvarem 160-X. A poté by už stačilo použit pouze rovnici 25*X+15*(160-X)=3270
Viz níže, jako dvě neznámé, když budete umět toto, dokážete spočíst, ikdyby jich bylo třeba 5, ta čísla v závorkách předstvují počet výskytů neznámých, ta vpravo představují to, co je u rovnic obvykle napravo a snažíme se, aby u každé neznámé figurovala jen jedna jednička, čili nejprve jsou obě neznámé v obou rovnicích a my ty rovnice převádíme na tvar, kde v každé bude jen jedna neznámá a sice JEDENKRÁT, prostě rovnice jako celek se dají totiž také sčítat i odčítat spolu vzájemně a jedna každá rovnice se dá také jako celek čímkoliv vynásobit, tedy nulou sice rovněž, ale tím by se nadobro "zrušila, takže tou NIKDY, vždy jen společnými násobky. Učit se uměle převádět rovnice na jednu neznámou nedává smysl, již od tří výše je to jen chaos. Fakticky tu jsou dvě neznámé, jejichž hodnotu chceme zjistit "naráz".
Nicméně u obecných rovnic třeba nelineárních s výskytem různých funkcí se musí zkoušet třeba i tento postup, kdy si vyjádříme jednu pomocí ostatních, ale je to obvykle velmi složitá záležitost vyšší algebry, zde to je jednoduché
Přílohy:
Answer image
Přílohy:
Answer image