Maturita z češtiny bez stresu: 10 osvědčených zdrojů pro efektivní přípravu zdarma

Maturita z češtiny bez stresu: 10 osvědčených zdrojů pro efektivní přípravu zdarma

Опубліковано: 2. 7. 2024 Автор: Anna R.

Pokud vás čeká maturita z češtiny, tak určitě budete brzy hledat možnosti, jak se na tuto zkoušku co nejlépe připravit. Možností je v dnešních dnech hodně. Někomu stačí příprava ze školy, ale mnoho lidí hledá doplňující materiály a zdroje. Na internetu toho najdete mnoho, ale ne všechno je kvalitní. A proto v tomto článku představím 10 zdrojů, které můžete využít pro kvalitní přípravu na maturitu z češtiny. A to nejlepší? Všechno je to zdarma.


Jako lektorka češtiny dostávám velmi často otázky od svých studentů, kde najít materiály zdarma. Vždy doporučuji držet se více oficiálních stránek nebo těch, které vytvořili učitelé. Materiály, které si mezi sebou předávájí studenti můžou být fajn, ale nemáte u nich bohužel nikdy záruku, že budou kvalitní a s pravdivými informacemi. Následujících 10 zdrojů doporučuji, protože je sama využívám ve výuce.

Bohužel není možné přidat odkazy do článku, a tak pokud je chcete, přesuňte se na následující odkaz, kde najdete článek se všemi odkazy: https://www.forendors.cz/p/531256a9dc4ba58576c5f47927740e12

1. Umíme česky

Umíme česky je online platforma, na které najdete hodně interaktivních online cvičení. Můžete je dělat anonymně, nebo se zaregistrovat. Když budete mít svůj účet, tak se vám bude ukládat postup, uvidíte, co jste už prošli a jaké máte výsledky.

U přihlášení si můžete vybrat i ročník. Pokud se připravujete na maturitu, doporučuji vybrat 4. ročník, i když třeba jste v jiném ročníku. Tak se vám totiž budou zobrazovat cvičení pro maturitu.

I když se stránka jmenuje "umíme česky", najdete tam více předmětů, takže to můžete využít i jinak.

2. Statní maturita z češtiny

Tuto stránku asi každý zná, je to jedna z oficiálních stránek maturity. Zde si můžete stáhnout testy z předchozích let, jsou tam všechny od roku 2010.

Najdete tam i vzorová zadání písemných prací, až do roku 2020 tam jsou, poté byla změna a každá škola si určuje svá zadání. Ale pro inspiraci to je skvělé.

Státní maturita z češtiny nabízí také  3 vzorové pracovní listy, které si můžete stáhnout zdarma. Jsou tam knihy O myších a lidech (John Steinbeck), Othello (William Shakespeare) a Květy zla (Charles Baudelaire). Můžete si vybrat tyto knihy do vaší povinné četby a hned máte kvalitní pracovní listy.

3. Maturitní zkouška (CERMAT)

Toto je další oficiální stránka maturity, kterou ovšem mnoho lidí přehlíží. Je tam mnoho oficiálních dokumentů, a proto to vypadá, že to je k ničemu. Ale je tam několik částí, které jsou podle mě výborné pro přípravu na maturitu z češtiny.

V části český jazyk a literatura najdete testy z minulých let a jejich komentované řešení. Tedy vysvětlení jednotlivých úloh. Používají různé barvy a zvýraznění pro lepší přehlednost. Doporučuji podívat se do komentovaných řešení, když jste udělali v testu nějakou chybu a nevíte, proč to tak je.

4. Youtube kanál Maturita z češtiny - didaktický test

Kanál LearnTube.cz toho nabízí více, ale pro češtinu tam je jedna velká kategorie pro didaktický test. Můžete se zdarma podívat na 13 videí. Je tam pravopis (například psaní velkých a malých písmen), slovní druhy (podstatná jména) nebo čárky mezi větami.

Všechna videa jsou součástí většího kurzu, který je ovšem placený. Pokud se vám styl videí líbí, můžete si poté koupit celý kurz.

5. Youtube kanál Na potítku

Další Youtube kanál se vám bude hodit pro ústní část maturity z českého jazyka. Je totiž o literatuře. Můžete si poslechnout moc hezké povídání o mnoha různých knížkách. To vám může sloužit jako inspirace pro vaši povinnou četbu.

Videa z kanálu Na potítku jsou trochu delší, mají v průměru 15 minut, ale obsah je velmi kvalitní a zajímavý. Pokud jste nějakou knihu nestihli přečíst, tak si alespoň pusťte video z tohoto kanálu.

6. Anna Czech Language Teacher

Já mám pro vás taky sbírku materiálů, které si můžete stáhnout kdykoliv a zcela zdarma. Na mém webu máte 8 dokumentů ke všem třem částem maturity z češtiny (ústní zkouška, písemná práce, didaktický test). Najdete tam například důležitá data 20. století, postupy při práci s dlouhými texty nebo přehled literatury z minulých didaktických testů.

Postupně přidávám další materiály, takže tato kategorie bude v budoucnu mnohem větší.

7. Asociace češtinářů - pracovní listy k maturitě

Tato webová stránka nevypadá na první pohled moc lákavě, ale dávám ji tady, protože to je dobrý zdroj pracovních listů k maturitě. Nejsou tam všechny knihy, ale opět si můžete vybrat alespoň nějaké z jejich seznamu do své povinné četby, abyste i ulehčili práci.

Kromě pracovních listů tam najdete články a zajímavé informace o maturitní zkoušce, o Cermatu (kauzy, problémy, nové návrhy do budoucna).

Mě například zaujal odkaz na maturitní zpravodaj (poslední aktualizované číslo je pro rok 2023/2024). Je tam napsané úplně všechno o maturitě, co se může a co se nesmí, povolené pomůcky, katalogy požadavků. Takže pokud si nejste jistí, nebo slyšíte od každého něco jiného, tak určitě koukněte na tento zpravodaj, který je super oficiální a pravdivý.

8. Milujeme češtinu

Všem mým studentům vždy doporučuji tuto stránku. Jsou tam totiž 4 kategorie k maturitě z češtiny (vše k maturitě, rozbory literárních děl, zápisky z literatury a zápisky z jazyka). Mnoho lidí tam chodí hlavně kvůli těm rozborům, protože jsou kvalitní a spolehlivé. Mnohem lepší než nějaké rozbory, které najdete na sociálních sítích.

Jedno mínus stránky Milujeme češtinu jsou ty zápisky. Mají tam velmi dlouhý seznam, ale bohužel ne vše se dá stáhnout. Takže to je tak trochu pokus-omyl.

9. JAK NA TO - písemná práce

JAK NA TO - Písemná práce z českého jazyka je dokument volně ke stažení, který připravuje na písemnou práci. Je sice starší, ale to vůbec nevadí, protože písemná práce je pořád stejná. Mě osobně se líbí ukázky- ukázky, jak to je špatně a taky jak to je dobře. Takže hned vidíte ten rozdíl.

Najdete tam vypravování, článek, charakteristiku, motivační dopis, zprávu, stížnost, úvahu, referát a popis pracovního postupu.

10. Maturitní otázky z českého jazyka - literatura

Poslední stránka je také k literatuře. Můžete si stáhnout celkem 55 materiálů úplně zdarma. Je to velký přehled literatury. Materiály jsou navíc hezky seřazené od nejstaršího po nejmladší, takže začíná to orientální a hebrejskou literaturou a končí současnou literaturou po roce 2000.

Pokud vám chybí zápisky k nějakému uměleckému směru, tak tady je najdete.